Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

En resa i ängsmarkens och trädgårdens mångfald!

september 11, 2014

kr 60

Svenska ängar och hagar är bland de artrikaste naturmiljöer som finns. Men i takt med det industriella jordbrukets framfart så har många ängar försvunnit i Sverige och den biologiska mångfalden utarmas. Som tur är finns det i stället många stora och små trädgårdar där det är möjligt att skapa artrika miljöer – med växter, djur och småkryp av olika slag.

Om du som trädgårdsägare vill gynna en mångfald av blommor och insekter i din trädgård så är detta föredrag något för dig! Med vackra bilder från artrikedomen på gården Erik-Lars i Torsåker, tar Lage Bergström med oss på en resa där vi får veta hur man kan dra nytta av erfarenheter från traditionell skötsel av ängsmark för att skapa ett paradis av biologisk mångfald i sin närmiljö.

Kursdatum – Den 11e september kl. 18.30-20.30

Pris – Föredraget inklusive fika kostar endast 60 kr. Av dessa pengar går 50kr oavkortat går till Vänföreningen Ihushi (se nedan) och 10kr går till självkostnadspris för kaffe/te och kaka (vill ni inte ha fika så kan ni betala endast 50kr). Ta med kontanter!

Plats – Gryckensalen, Fridhems kursgård i Stjärnsund (20 minuter från Hedemora). Karta och vägbeskrivning finns här http://xn--stjrnsund-x2a.nu/permakultur-stjarnsund/kontakt/

Innehåll – Tidigare var skötseln av ängar och hagar en viktig och naturlig del av jordbruket. För att samla ihop tillräckligt med vinterfoder till hästar, kor och får var det angeläget att ta rätt på gräset på ängarna, men också i diken, åkerholmar och skogsbryn. Det har skapat en särskild ängsflora – gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol… och där det finns en spännande mångfald av fåglar, fjärilar, spindlar, skalbaggar, bärfisar, hoppstjärtar, sländor, humlor, parasitsteklar, gräshoppor och andra småkryp. På gården Erik-Lars i Torsåker har hagbackar och ängsmarker hävdats med slåtter och bete sedan mitten av 1800-talet och fram till idag. Nu på senare år har detta arbete utförts av Lage Bergström och hans livskamrat Inger Wibergh. Sedan flera år tillbaka försöker Lage dokumentera artrikedomen på gården och i föredraget kommer han att visa ett urval av sina många bilder och berätta om både vanliga och ovanliga arter. Föredraget består av två delar:

  • En bildrik presentation om artrikedomen på Erik-Lars, i ängsmarken men också i trädgården. Om samspelet/beroendet mellan växter och djur och människans sätt att sköta marken.
  • Inspiration och delade erfarenheter för den som vill gynna biologisk mångfald i sin trädgård: gör om några kvadratmeter gräsmatta till äng, odla tidig- och senblommande växter, skapa olika livsmiljöer med t ex stenröse, damm och död ved, osv.

Föredragshållare – Lage Bergström har de senaste 35 åren arbetat med utvecklingsfrågor i Afrika, med fokus på utbildning, dels som konsult till olika biståndsorganisationer och dels i Vänföreningen Ihushi, en förening som samarbetar med tre byar vid Victoriasjön i Tanzania. Tillsammans med Inger Wibergh har han också gjort filmer från olika länder i Afrika, med fokus på hållbar utveckling.

Har du frågor om föredraget? Vänligenkontakta Annevi Sjöberg på 0733622509 eller på annevi.lakemountain@gmail.com

Anmälan – Här kan du anmäla dig till evenemanget http://stjärnsund.nu/event/biologisk-mangfald-i-angsmark-och-tradgard/

Detaljer

Datum:
september 11, 2014
Pris:
kr 60